Sakrätt

Innehåll

Totalt: 9 övningar

Sakrätt

Övning sakrätt 1

Joakim köper en sax av Sabina. Vilket sakrättsligt moment krävs för att Joakim ska få skydd mot Sabinas borgenärer vid hennes eventuella konkurs?

Övning sakrätt 2

Kullen Bullen AB köper varumärket Vitvägg av Gula Skyltar i Södertälje AB (GSSAB). GSSAB går en vecka efter försäljnignen i konkurs. Kullen Bullen AB är nu oroliga att varumärket ska tas ifrån de. De undrar vilket sakrättsligt moment de behöver ha genomfört för att vara skyddade mot GSSAB:s borgenärer.

Övning sakrätt 3

Företag LAB har planer att förvärva noterade aktier i företaget MAB. De förvärvar 500 aktier den 1 mars. Strax efter köpet kommer en konkursförvaltare som representerar företaget NAB (som var tidigare ägare av aktierna) och meddelar LAB att de har gått i konkurs och att aktierna i MAB tillhör NAB.

Vem har bäst rätt till aktierna?

Övning sakrätt 4

Ellen har köpt en ny handväska av en okänd säljare på blocket. Köpet skedde i ett industriområde i staden där hon bor på kvällen. Hon tar med sig väskan hem och tycker att hela försäljningen kändes lite skumt. En vecka senare ringer Vera och säger att väskan är hennes då hon köpte den över telefon i förra veckan. Ellen tittar på väskan i sitt knä och funderar på vem som är den rätte ägaren. Vem är den rätta ägaren och kan Ellen behålla väskan?

Övning sakrätt 5

Gianna köper en ring på blocket för 40 000 kr. Hon tycker att hon gjort ett fantastiskt fynd. Det dröjer dock inte mer än två månader tills Elsa ringer som säger att ringen är hennes och att hon blev rånad på ringen för sju månader sedan. Hon har inte vetat var den funnits tills en väninna till Elsa såg Gianna med ringen dagen innan.

Kan Gianna göra ett godtrosförvärv?

Övning sakrätt 6

John Ross företag köper 1 000 000 fat råolja från Kent. Råoljan ska köras till John Ross företags raffinaderi och ställas redo för bearbetning. Innan den körs bort får dock John Ross ny information. Det visar sig att Kent hade ekonomiska bekymmer och hade redan sålt oljan till Joakim som lät oljan kvar hos Kent. 

John Ross vill verkligen ha råoljan och kör den till raffinaderiet så fort han får reda på att den är såld två gånger. När Joakim får reda på detta kräver han tillbaka råoljan från John Ross som hävdar att han gjort ett godtrosförvärv. Vem är den sanna ägaren till oljan?

Övning sakrätt 7

Kalle säljer en pall med kläder som han köpt av en handlare. Han får en hel del pengar och Kalle är orolig för att hans bank ska bli kritisk när mycket pengar kommer in på hans konto. Därför ber han sin gode vän Anders att hålla på pengarna ett par veckor. Kalle vet att Anders haft betydligt större inkomster än honom genom åren så hans bank borde inte bli lika kritisk. Anders sätter in pengarna på ett konto där hans lön kommer in varje månad. Två månader efter det begär Kalle pengarna från Anders över en fika hemma hos Kalle. Anders berättar då att han gått i konkurs två dagar innan. Kalle begär direkt att få ut pengarna från kontot och hävdar sin separationsrätt. Konkursförvaltaren däremot vägrar ge honom pengarna. Varför?

Övning sakrätt 8

Lisa och Maja är goda vänner. De och några vänner till ska ha en insamling till en annan vän Patricia. Alla ska lägga 50 kr var och så ska de köpa något fint tillsammans. Maja har hört talas om något som kallas lag (1944:181) om redovisningsmedel (RVL). Hon har uppfattningen att denna bör vara aktuell om någon tar emot pengar för någon annan. Maja berättar detta för Lisa som blir upprörd och svarar att hennes tillgångar vida överstiger alla hennes skulder. De båda vännerna lämnar varandra sura. 

Bör Maja kräva att Lisa håller pengarna avskilt?

Övning sakrätt 9

Johannes lämnade in sin bil på lagning hos Connys indrivning, rör och fordon AB. Man bytte olja och satte på vinterdäck på bilen. Strax innan Johannes ska hämta bilen går han i konkurs. Connys bolag vill därför hålla kvar bilen som pant för skulderna.

A. Kan de göra det?

B. Hur ska försäljning av egendomen gå till?